5 Dingen die je doet om jouw lichaam rust te bieden na je trainingssessie

0
1073

Als sporter speelt het nemen van rustdagen een essentiële rol bij een succesvol fysiek herstel. Of je nu een marathonloper bent, een beginnende sporter of doet aan professioneel bodybuilding, het opnemen van rustdagen in je trainingsschema is belangrijk voor iedereen die beweegt. Overtraining kan namelijk leiden tot vermoeidheid, spierpijn en negatieve emotionaliteit, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekte of blessures. Dit betekent dat rustdagen de sportprestaties juist kunnen verbeteren! We hebben hier 5 dingen op een rijtje gezet die je als sporter zou moeten doen om het beste uit je rustdagen te halen.

1. Luister naar je lichaam

Niemand kent jouw lichaam beter dan jezelf. Probeer tijdens jouw rustdag de tijd te nemen om te beoordelen hoe jij je voelt. Wat vertelt je lichaam je precies dat je nodig hebt om te herstellen? Wellicht kan het meer slaap zijn, lichte lichaamsbeweging, een bepaald soort voedsel of een combinatie van dit alles!

Ben je op zoek naar een sportcentrum bij jou in de buurt die jouw fitness workouts volledig maakt, kijk dan eens op sportschool Den Haag voor meer informatie. Hier kun je terecht voor al jouw sportdoelen en heb je altijd toegang tot gediplomeerde fitnessinstructeurs, fysiotherapeuten, groepslessen, een zwembad en sauna’s!

2. Zorg voor genoeg slaap

Geestelijke en lichamelijke rust zijn vrijwel even belangrijk om jouw lichaam in herstelmodus te krijgen. Zorg er dus voor dat je dagelijks voldoende tijd neemt om te slapen. Talloze studies wijzen uit dat slaap de mentale scherpte, snelheid en reactietijd van een sporter kan verbeteren. Plan dus vooruit om je roes uit te slapen!

3. Let op voldoende hydratatie

Alle sporters moeten weten dat hydrateren tijdens en na een training van essentieel belang is voor herstel. Water werkt als het ware als een smeermiddel voor je spieren en gewrichten, en helpt sporters om spierkrampen en spierpijn te voorkomen. Mocht je toch geregeld last hebben van je gewrichten en spierkrampen, dan kun je ook overwegen om professionele hulp in te schakelen.

4. Kies het juiste dieet

Het juiste dieet speelt tijdens je rustdagen een belangrijke rol en kan ietwat anders zijn dan tijdens je sportdagen. Daar waar koolhydraten de energie voor je trainingen in de sportschool leveren, kan het verstandig zijn om ze tijdens je rustdagen te beperken. Probeer in plaats daarvan de focus te leggen op magere eiwitten (deze helpen bij het spierherstel), vers fruit en groenten. Zorg ervoor dat je bord een regenboog is met zoveel mogelijk kleuren! De vitaminen en mineralen in deze kleurrijke, natuurlijke voedingsmiddelen spelen een belangrijke rol bij het herstel. Zo leveren rode of oranje vruchten en groenten bèta-caroteen en andere vitale antioxidanten die in staat zijn om ontstekingen te verminderen.

5. Blijf actief

Rustdagen zijn perfect om te profiteren van weinig belastende oefeningen, zoals yoga of Pilates. Je kunt natuurlijk ook gewoon een gezellig wandelingetje maken! Streef ernaar om tijdens jouw rustdag ongeveer 30 á 45 minuten aan de slag te gaan met lichte hersteloefeningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here