3 misverstanden over parkinson

0
1531

De ziekte van parkinson brengt vele vragen met zich mee. Er zijn ook maar weinig websites waarop je betrouwbare informatie kunt vinden, waardoor er veel misverstanden ontstaan. Er zijn wel honderden misverstanden, zoals je kunt vinden op ParkinsonNet. Wij hebben 3 misverstanden over de ziekte van Parkinson in dit artikel uitgelicht.

Misverstand 1: sporten maakt parkinson erger

Tijdens het sporten voelen veel parkinson patiënten zich een stuk beter, soms zelfs bijna weer gezond. Echter lijken de klachten na het sporten een stuk erger. Het klopt dan ook dat de klachten een korte periode na het sporten wat toenemen. Dit komt doordat het lichaam dopamine verbruikt om te bewegen. Om het sporten beter mogelijk te maken kan je het beste wat extra medicatie innemen voorafgaand aan het sporten. Natuurlijk in overleg met de neuroloog. Dat sporten de klachten van parkinson erger maakt is een misverstand. Regelmatig sporten is gunstig voor mensen met parkinson. Sporten op zich verergert dus zeker niet de ziekte.

Misverstand 2: geen alcohol meer drinken

Dat je met parkinson helemaal geen alcohol meer mag drinken is ook een misverstand. Eén of twee glazen alcohol kunnen geen kwaad voor parkinson patiënten. Grote hoeveelheden alcohol is echter onverstandig en kan bij sommige vormen van parkinsonmedicatie zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen. Veel alcohol is dus onverstandig, maar één of twee glazen alcohol is geen probleem.

Misverstand 3: alle mensen met parkinson trillen

Het is zeker niet zo dat alle mensen met parkinson trillen. Sterker nog, ongeveer 1 op de 3 mensen met parkinson trillen niet of nauwelijks. Bij de mensen met parkinson die last hebben van trillen verschilt het enorm in de mate van trillen en het moment van optreden. Niet alle ziekte van parkinson patiënten hebben dus last van trillen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here