Wat doet een verkeerde werkhouding met je lijf?

0
880
kantoorinrichting

Tegenwoordig beoefenen veel mensen in Nederland een zittend beroep, maar dat is niet altijd goed voor je lichaam. Het devies luidt: blijf door de dag heen goed bewegen, vooral wanneer je zittend werkt. Kom eens in het half uur overeind om een rondje te lopen, koffie te halen of de benen te strekken. Toch is bewegen alleen niet de oplossing voor alle lichamelijke problemen die je tijdens zittend werken kunt oplopen. Een verkeerde werkhouding kan bijvoorbeeld verschillende lichamelijke kwalen met zich meebrengen die op den duur kunnen overgaan in chronische klachten.

Nek, rug en schouders

Wanneer je veel zittend werkt en daarbij ook gebruik maakt van een beeldscherm, loop je bijvoorbeeld risico op chronische pijn aan de nek, rug en schouder. Dit zijn vaak de klachten die je het eerste opmerkt wanneer je werkhouding verkeerd is, en tevens de klachten die het meeste voorkomen onder mensen met een zittend beroep. Omdat wij als mens op twee benen staan zal onze rug altijd een zwakke plek zijn, maar vooral (verkeerd) zitten kan funest zijn. Zit je bijvoorbeeld op een stoel die verkeerd is ingesteld of juist niet in te stellen is, dan zul je sneller last van je rug krijgen omdat je niet in staat bent de juiste houding aan te nemen.

De lichaamshouding verbeteren

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om deze klachten tegen te gaan. In de eerste plaats is beweging belangrijk, maar ook de juiste instelling van je kantoormeubelen doet ertoe. Zorg dat je bureaustoel – bij voorkeur eentje van een goed ergonomisch merk als Vitra – op je lichaam is afgestemd. Werk met een rechte rug en zorg dat je voeten goed bij de grond kunnen. Wanneer je voeten op de grond rusten, moeten je knieën in een hoek van 90 graden kunnen staan. Zorg voor ondersteuning van je armen tijdens het werken, bijvoorbeeld door ze op het bureau te laten rusten of door ze op de armleuningen van je stoel te leggen. Stel je beeldscherm zo af dat hij net onder ooghoogte staat wanneer je zit. Dat zorgt ervoor dat je je nek niet in een pijnlijke hoek hoeft te buigen.

Ergonomische meubelen

Ergonomische kantoormeubelen kunnen je helpen de juiste houding aan te nemen en langer vol te houden. Dit soort meubelen zijn vaak verstelbaar en kunnen naar jouw lichaam worden aangepast. Dat is wel zo prettig, want ieder lichaam zit anders in elkaar en heeft andere verhoudingen. Kies bijvoorbeeld voor een zit-sta-bureau om aan te werken, en zorg dat je een goede bureaustoel tot je beschikking hebt. Een goed voorbeeld is de Herman Miller Aeron, die niet alleen goed is voor je houding, maar ook bijzonder comfortabel zit. Ook bij het thuiswerken zijn dit soort meubelen de investering zeker waard. Ze voorkomen lichamelijke klachten en zorgen dat jij langer gezond en met plezier aan het werk kunt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here