Vitamine B9

0
1505
vitamine b9 zwanger

Een ander naam is foliumzuur. Een vitamine die bijdraagt voor een hoop verschillende gezondheidspunten. Deze vitamine is in een hoop verschillende voedsel soorten te vinden, maar natuurlijk ook als aanvullende vitaminepil. In dit artikel gaan we kijken welke gezondheidsclaims er zijn over vitamine B9.

Vitamine B

Er zijn maar liefst 8 verschillende B-vitamines. Al deze vitamines hebben als kenmerk dat we maar een klein gedeelte kunnen opslaan in het lichaam, waar we bij andere vitamines een voorraad kunnen opbouwen, is dat bij de B-vitamines dus niet van toepassing. Dit noemen we ook wel essentiële vitamines. Dit telt dus ook voor vitamine B9.

Vitamine B9

Vitamine B9 wordt door mensen vaak herkend als de vitamine die te maken heeft met zwangerschappen. Dat heeft het ook, maar dat is niet het enige waar vitamine B9 goed voor is. Naast dat het bij zwangerschappen kan helpen, is het ook nodig voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Ook zorgt vitamine B9 voor een beter celdelingsproces en kan het helpen bij concentratieproblemen en helpt het tegen vermoeidheid.

vitamine b9

Vitamine B9 zwangerschap

Vitamine B9 moet eigenlijk altijd voldoende ingenomen worden, maar helaas doen vooral vrouwen dit vaak pas wanneer zij zwanger zijn. Naast dat het bij kan dragen aan het zwanger raken van een persoon, helpt het tijdens de zwangerschap om de placenta te vormen, maar ook om het ongeboren kind goed te laten groeien. Het bekendste probleem waar vitamine B9 bij helpt is het voorkomen van een open ruggetje, ofwel spina bifida.

Autisme

Er zijn verschillende onderzoeken die aangeven dat een grotere dosis foliumzuur per dag ervoor kan zorgen dat een kind van 3 jaar minder kans heeft op autisme of andere emotionele problemen. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan, maar of dit een feit is, is tot op heden nog onbekend.

Voeding

Vitamine B9 is te vinden in veel verschillende soorten voeding. Hieronder een lijstje met de voedingsvormen die vitamine b9 bevatten:
– Gekookte spinazie.
– Gekookte linzen.
– Papaya.
– Gekookte artisjokken.
– Gekookte asperges.
– Avocado’s.
– Frambozen.
– Black eyed peas.
– Rode paprika’s.
– Sinaasappelen.
– Shii-take paddestoelen.
– Lever.
– Gist.
– Volkorenbrood.
– Eieren.
– Zalm.
– Verschillende peulvruchten.
– Oesters.
– Andijvie.
– Melkproducten.
– Verschillende groene groenten.
– Tomaten.
– Vers sinaasappelsap.
– Verschillende soorten noten.

Dosering vitamine B9

Een mens moet proberen om tussen de 300 en 400 microgram (MCG) vitamine B9 per dag binnenkrijgen. In de voeding die de mens per dag binnenkrijgt zit ongeveer 300 microgram aan vitamine B9. Het overige kan dus aangevuld worden door middel van vitaminepillen.

Teveel vitamine B9

Ook moet er opgepast worden met een teveel aan deze fantastische vitamine. 1000 microgram is de absolute bovengrens. Dit kan tot schade leiden aan de zenuwen, maar ook zorgen voor juist weer een tekort aan vitamine b12.

Tekenen van tekort aan B9

Er zijn verschillende signalen die aanduiden wanneer iemand een tekort heeft aan vitamine b9. Dit kan betekenen dat een persoon enorm nerveus is, maar ook dat iemand een slecht geheugen heeft. Ook kunnen er bij een tekort vermoeidheid, verwarring en slapeloosheid optreden. Natuurlijk hoeven deze symptomen niet direct te betekenen dat er een tekort is, maar het kunnen wel symptomen zijn. Andere gevolgen kunnen zijn: anorexie, spijsverteringsproblemen, ademnood, miskraam en een verhoogd risico op de ziekte kanker.

Huisarts

Wanneer je vermoed dat er sprake is van een vitamine b9 tekort dan is het altijd raadzaam om eerst contact op te nemen met een huisarts. Deze kan te alle tijden vaststellen of er inderdaad sprake is van een tekort of dat er iets anders speelt waardoor de symptomen opkomen.

Tekort

Wanneer er daadwerkelijk een tekort is dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit aan te vullen. De eerste is om meer producten te eten waar vitamine B9 in zit. Mocht dit lastig zijn of niet lukken dan is de andere mogelijkheid om een aanvulling te nemen in de vorm van vitaminepillen. Op deze manier kom je altijd aan de juiste hoeveelheid vitamine B9.

Depressie en dementie

Er zijn momenteel een hoop onderzoeken gaande waarin vitamine B9 wordt toegewezen aan een positieve werking wanneer er sprake is van dementie of een depressie. Dit zijn onderzoeken die nog in gang zijn dus hier is tot op heden absoluut nog geen zekerheid over.

Tot slot over vitamine B9

Vitamine B9 is dus een vitaminesoort die verschillende positieve werkingen heeft op het lichaam van een mens, en dan vooral een vrouw die zwanger wil worden of dit reeds is. Het wordt dus aangeraden om vitamine B9 te alle tijden genoeg in te nemen, niet alleen wanneer een vrouw al zwanger is, maar juist ook voor die tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here