Vegan? Zo kom je aan je eiwitten!

0
1609
vegan eiwitten

Gezond en fit blijven is belangrijker dan ooit. Niet zo gek dus steeds meer mensen overstappen op een plantaardig dieet. Een plantaardig dieet is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu. Een win-win situatie dus. Daarnaast vermindert een vegan dieet het risico op welvaartsziektes zoals diabetes type 2, verschillende hart- en vaatziektes en obesitas. Een plantaardig dieet is dus erg gezond. Toch zijn er enkele dingen waar je als vegan rekening mee moet houden om te voorkomen dat je lichaam tekorten aan bepaalde voedingsstoffen gaat opbouwen.

Hoe kom je aan je eiwitten?

Hoe kom je aan je eiwitten? Is een vraag die iedere vegan regelmatig hoort. Er bestaat namelijk het hardnekkige vooroordeel dat ons lichaam alleen eiwitten, ook wel proteïne genoemd, uit dierlijke producten kan halen. Niets is echter minder waar. Natuurlijke producten zoals peulvruchten, noten, groente en granen bevatten voldoende eiwitten om als vegan gezond en sterk te blijven. Het is dus echt niet nodig om bergen bonen en granen weg te werken om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Bij een matig actieve levensstijl heeft een mens dagelijks ongeveer 1 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht nodig. Een vrouw van 60 kilo heeft dus ongeveer 60 gram eiwit per dag nodig. Dit is prima binnen te krijgen met een gevarieerd vegan dieet dat veel peulvruchten, noten, granen en groente bevat. Ook zijn er verschillende vegan vleesvervangers op de markt waar eiwit aan is toegevoegd. Vegan vleesvervangers zijn dus een prima aanvulling op het vegan dieet die je kunnen helpen om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Vegan sporters en eiwitten

Intensieve sporters daarentegen kunnen baat hebben bij het toevoegen van vegan eiwitpoeder aan hun dieet. Sporters hebben namelijk een grotere hoeveelheid eiwit nodig om het spierherstel na een training te bevorderen. Een langdurig eiwittekort kan in dit geval zorgen voor spierafbraak met blessures en zwakke spieren als gevolg. Vegan eiwitpoeder is verkrijgbaar in verschillende varianten en kan toegevoegd worden aan vrijwel elke maaltijd. Voor sporters is het belangrijk dat ze binnen twee uur na een training voldoende eiwitten binnenkrijgen. Een vegan eiwitshake kan hierbij helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here