Jaarlijks wordt er voor ruim 90 miljoen euro aan haarverf gekocht, zowel in supermarkten als in drogisterijen. De verkoop bij kappers en verkoop online is hier niet bij berekend. Hieruit kunnen we gerust opmaken dat het verven van je haar favoriet is, en dat er veel mensen zijn die hier gebruik van maken. Maar er zijn ook verschillende verhalen te vinden over haarverf; van allergische reacties tot het afbreken van je haar en zelfs dat haarverf kankerverwekkend zou zijn. In dit artikel lees je dan ook hoe slecht haarverf voor je is.
Is haarverf kankerverwekkend?
Nee, haarverf is niet kankerverwekkend. Van alle cosmetische producten die er op de markt verkrijgbaar zijn, is haarverf het best onderzochte product. De KWF heeft dan ook laten weten dat haarverf veilig is, en als niet-kankerverwekkend is bestempeld.
Wel is het zo dat haarverf veel schade kan veroorzaken. Hoe langer jij je haar verft, hoe meer kans je hebt op beschadigingen. Op het moment dat jij je haar gaat verven moet het namelijk eerst ontkleurd worden met waterstofdioxide. Dit is een chemische stof die niet alleen de kleur uit je haar haalt, maar ook de structuur van je haar en hoofdhuid aantast. Elk haartje op je hoofd heeft haarschubben, deze zijn normaal gesproken gesloten maar door de waterstofdioxide gaan ze openstaan. Hierdoor word je haar dof en droog, groeit het minder hard en kan het uiteindelijk zelfs afbreken.
Is alle verf schadelijk?
Niet alle soorten haarverf zijn even slecht voor je. Kijk bijvoorbeeld eens naar verf waar minder dan 5 procent waterstofdioxide en ammoniak in zit. Deze is veel minder schadelijk voor je haar en hoofdhuid, daarnaast kan je haar hier ook veel beter tegen. Ook kun je met hennaproducten je haar verven, dit is een natuurlijke variant.
Door de juiste verzorgingsproducten te gebruiken kun je de schade wel beperken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een natuurlijke shampoo of shampoobar; zo lang er maar geen chemische stoffen in zitten. Ook hoef je je haar echt niet elke dag te wassen, drie keer per week is voldoende.
Lees ook: Klitten, hoe haal je ze uit je haar?